ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


220. "Simple Man" ...από τον KLAUS N. (*)
891 αναγνώστες
Τετάρτη, 9 Ιουλίου 2008
18:20
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ EFQM Excellence Model (μέρος 42ο) 
 
Η δομή του Ευρωπαϊκού Μοντέλου Αριστείας (31)
 
Σύγκριση με Άλλα μοντέλα Αριστείας (7)
 
Περίληψη των προηγουμένων :
 
EFQM – Europe
 
BALRIDGE – U.S.A.
DEMING - Japan
1. ΗΓΕΣΙΑ
1. ΗΓΕΣΙΑ
Χ
 
Και πάλι ο  Apostel κατέθεσε πλούσιο προβληματισμό καιεύστοχες παρατηρήσεις:«Ο Deming είχε διατυπώσει τη θέση <όταν η εργασία του εργάτη καταλήξει να είναι υπό στατιστικό έλεγχο, δεν μπορεί αυτός να κάνει τίποτα περισσότερο>, τα υπόλοιπα είναι πλέον ευθύνη του Μάνατζμεντ.
Επίσης, <Η δουλειά του Μάνατζμεντ είναι η ηγεσία και όχι η εποπτεία>
Τι έχουμε εδώ ; ερώτηση παγίδα ; Ο οικοδεσπότης το συνηθίζει;
Ισχυρίζεται πως όχι, άρα ψάχνουμε διέξοδο.
Αφού η Ιαπωνική κοινωνία είναι συλλογική, είναι πιθανόν και ο τρόπος λήψης των αποφάσεων στους οργανισμούς να είναι συλλογικός – συναινετικός.
Ουσιαστικά δεν έχουμε απουσία ηγεσίας αλλά ηγέτη.
»
Ας παραθέσει και ο γράφων την άποψή του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι απαραιτήτως η «ορθή» !

Πρώτα όμως η ιστορία : Ο Deming προσωπικώς δεν είχε καμία ανάμιξη στη συγκρότηση του βραβείου – μοντέλου, το οποίο φέρει το όνομά του. Απλώς δώρισε στη JUSE τις αμοιβές από τις διαλέξεις του και έγιναν έτσι η μαγιά για την ανάπτυξη του εγχειρήματος. Βεβαίως οι απόψεις και «διδασκαλία» του αντανακλώνται.

Ας συνοψίσω τι είπε ο Deming για την Ηγεσία, πέρα από τα όσα αναφέρει ο Apostel. Είναι τα πρώτα από τα 7 βήματα, τα οποία οφείλει να ακολουθήσει το ανώτατο μάνατζμεντ της επιχείρησης (δεν τα είδαμε <τότε>), ώστε να εφαρμόσει τα 14 σημεία για το μάνατζμεντ (ξαναδιαβάστε τώρα με περισσή ωριμότητα τα Άρθρα 50. και 51.)  :  

  • Βήμα 1 : Οι ανώτατοι μάνατζερ να αγωνισθούν για τα 14 σημεία, τα θανάσιμα νοσήματα και τα εμπόδια. Να συμφωνήσουν για το νόημα τους, τις συνέπειές τους και την κατεύθυνση που θα πρέπει να πάρουν.
  • Βήμα 2 : Οι ανώτατοι μάνατζερ να υιοθετήσουν τη νέα φιλοσοφία και τα νέα καθήκοντα με υπερηφάνεια και με αποφασιστικότητα να εγκαταλείψουν τις παλιές παραδόσεις.
  • Βήμα 3 : Οι ανώτατοι μάνατζερ, μέσω σεμιναρίων και άλλων μεθόδων επικοινωνίας να εξηγήσουν στους υπολοίπους υπαλλήλους της εταιρίας το γιατί είναι απαραίτητη μια αλλαγή στις υπάρχουσες πρακτικές του καθενός. Τα 14 σημεία, τα θανάσιμα νοσήματα και τα εμπόδια  υιοθετήσουν τη νέα φιλοσοφία και τα νέα καθήκοντα πρέπει να γίνουν κατανοητά και να εκτιμηθούν από όλους.
Εάν ανατρέξουμε στη διατύπωση, υποκριτήρια και παραδείγματα του Κριτηρίου ΗΓΕΣΙΑ του EFQM, θα ανακαλύψουμε με «έκπληξη» τις παραπάνω οδηγίες του Deming !...
Όμως η Ιαπωνική (και όχι μόνο) κουλτούρα – εδώ θα διαφωνήσω με τον Apostel - είναι μεν συλλογική αλλά και με έντονα χαρακτηριστικά διαστρωμάτωσης και απεριόριστου σεβασμού στην ιεραρχία. Δηλαδή :
  • Οι ανώτατοι μάνατζερ φροντίζουν για τα παραπάνω πρώτα - ηγετικά βήματα, συλλογικά
  • …αλλά ουδείς… και πολύ περισσότερο ένας τρίτος – εξωτερικός αξιολογητής… δικαιούται να το αμφισβητήσει, ζητήσει αποδεικτικά στοιχεία τεκμηρίωσης και εν τέλει βαθμολογήσει !    
 

(*)...Παραγγελιά του Apostel… και τα σκυλιά δεμένα…

Σχόλια

09/07 18:35  ΑΕGEAN MAN
www.youtube.com/watch?v=yuSrsGzhD9U
στο αφιερωνω
09/07 18:48  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Ευχαριστώ ΣΤΑΡ1960... αγαπημένο μου. Όταν το πρωτάκουσα είχα υποστεί πολιτισμικό σόκ και προφανώς έσπευσα να προμηθευθώ το βινύλιο <τότε>.
Υπάρχει όμως ένα μικρό πρόβλημα : Σε κάποιο άρθρο μου το έχω αφιερώσει στον Sparti... τώρα μου "επιστρέφεται μέσω τρίτου"... να το προσλάβω ως "καλό" ή "κακό"... αν και αυτοί οι δύο όροι είναι ανύπαρκτοι στην "προσέγγιση συναίνεσης" την οποία ακολουθώ και πρεσβεύω .).).)
09/07 19:58  Bluesman
www.youtube.com/watch?v=kbP8XpQC5Us&feature=related
...μου προέκυψε συνειρμικά μετά τον Κλάους... χαιρετισμούς σε όλους βεβαίως...
09/07 20:34  Yannis K.
Να συνεισφερω ετι ολιγον με τα φτωχα που ξερω για τους Γιαπωνεζους.
Καταλοιπα φεουδαρχιας υπαρχουν ακομα με αλλες μορφες, εννοειται μοντερνες.
Οι μεγαλες εταιρειες, τα καμαρια τους, ειναι δημιουργηματα των παλιων μεγαλων οικογενειων που ειχαν στη κατοχη τους μεγαλες περιοχες και τις κυβερνουσαν. Ετσι η Χοντα, η Σουζουκι (Παπαδοπουλος στα Γιαπωνεζικα), η Μαζντα (Ματσούντα προφερεται), η Χιτατσι, η Καβασακι, Γιαμαχα αλλα και οποια αλλη ειναι ενα οικογενειακο ονομα.
Η λατρεια των Γιαπωνεζων για τη δουλεια τους και για την εταιρεια τους ειναι παρομοιωδης. Γνωστα ειναι τα περιστατικα οπου τις Κυριακες οργανωνουν οικογενειακες εκδρομες στην εταιρεια και την "απεργια" τους την κανουν εργαζομενοι αλλα με κρεμασμενη μια ταμπείτσα "διαμαρτυρομαι".
Οπως και το βιντεακι απο ενα σεισμο οπου μεσα σ' ενα γραφειο ο υπαλληλος προσπαθουσε να σωσει το κομπιουτερ του και οχι να προστατευτει ο ιδιος.
Η ανεργια ειναι ντροπη για τον Γιαπωνεζο. Στιγμα. Οι νεαροι που ειναι ανεργοι περνουν ολη τη μερα τους σε βιβλιοθηκες (κυριως κομιξ διαβαζουν παντως) για να μην τους βλεπουν οι δικοι τους πνιγμενους μες στη ντροπη.
Πολυ στα σοβαρα παιρνει οτι κανει ο Γιαπωνεζος και προσωπικη αποστολη του ειναι να το κανει τελεια. Σε αντιθεση με τον Κινεζο που ειναι χυμα στο κυμα.
Απτα. Ελπιζω μη κουρασα. Απλως αυπνιες.
09/07 20:38  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Bluesman, σε ευχαριστώ για το δώρο... το έβαλα "τέρμα γκάζια"... στα ΤΟΡ 5 αγαπημένα όλων των εποχών της συμβίας μου Νάσιας... ήρθε και το απόλαυσε και αναβαθμίστηκε η αντίληψή της για τα βλόκια, τα οποία δεν διαβάζει ποτέ !..ούτε τούτο... Νόμίζω ότι είναι και η καλύτερη εκτέλεση στο "σωλήνα" τουλάχιστον... αύριο-μεθαύριο "πρωτοσέλιδο !..
09/07 20:41  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Τι να κουράσεις βρε Γιάννη ! Να προσθέσω "νύχτωρ και λάθρα" ότι και "κάποιος γνωστός" σου "κάπως έτσι" απεργεί κάνοντας μάθημα στο "ίδρυμα"... κουσούρια αρμοδιότητος Σ.Ε.Ψ.
09/07 20:45  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Για την ακρίβεια, όχι με ταμπελίτσα αλλά με λευκό περιβραχιόνιο ή μπαντάνα (πένθους)... <εκείνοι> και <εκείνος>...
09/07 20:58  Yannis K.
Ε, αφου ειναι ετσι κατσε και θα δεις:
Σε μεγαλη επισης υποληψη εχω τη Γιαπωνεζικη μουσικη, λογοτεχνια, σινεμα, φιλοσοφια (τι να μας πει τωρα ο Κομφουκιανισμος μπροστα στο Zεν, σα φτωχος δημοδιδασκαλος ειναι). Και μονο στη σκεψη καποιων ονοματων σε πιανει ανατριχιλα. Κουροσαβα, Οσιμα, Μισιμα, Ισιγκουρο, Μουρακαμι ...
Ενας πολυ στιβαρος πολιτισμος που φαινεται να περναει μια σοβαρη κριση. Καταθλιψη και αλλα παρομοια θεριζουν.
Εδω δε μπορω να πω για την γοητεια που ασκει πανω μου η Γιαπωνεζικη κουλτουρα γιατι θα με φανε (υπαρχει σχετικη ιστορια η οποια ψηνεται). Για να λεμε και ολη την αληθεια ομως η Κινεζοι ειναι σα μωρα, αθωοι ενω οι Γιαπωνεζοι τεχνοκρατες ακομα και στο ρουφηγμα του τσαγιου.
09/07 21:05  coldplay
φανατικος οπαδος του ΚLAUS στις πανελληνιες καθε μερα ακουγα αυτο cd...κασετα τοτε...
09/07 21:09  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Σε κάτι βλόκια "κατωτάτης υποστάθμης" σε αποκαλούν "Κινέζο" χωρίς να διαμαρτύρεσαι πλέον... Είπα να τους βάλω στη θέση τους, αλλά μετά σκέφθηκα "άφες αυτοίς..."
Πλέον κινδυνεύουμε να μας αποκαλούν "Γιαπωνέζους"...
09/07 21:14  Yannis K.
τοχω προσεξει
κανω οτι δεν το βλεπω
γιατι με ποναει

(χα'ι'κού)
09/07 21:39  cormorano

Καλησπέρα σε όλους !

Μια απο αυτές τις μέρες, αν το θυμηθώ θα κάνω μια παραγγελία αλλά θα είναι δύσκολη !
09/07 22:11  voula 99
Καλησπέρα.
Από ότι θυμάμαι έξι είναι τα στυλ ηγεσίας που οι Μάνατζερ χρησιμοποιούν : το Δεσποτικό , το Διορατικό , το Αδελφικό ,το Συμμετοχικό , το Ηρωικό και το Διδακτικό .
Οι αποτελεσματικότεροι Ηγέτες χρησιμοποιούν το κατάλληλο ανάλογα με τις περιστάσεις.
υ.γ. στα ΤΟΡ 20 αγαπημένα όλων των εποχών
09/07 23:20  apostel
To αφεντικό έχει πάντα δίκιο! Πως δεν το σκέφτηκα;
Ενα έχω τα προσθέσω ... το δικό μας (EFQM)είναι καλύτερο:)
Όσο για τον "περίεργο" φίλο σου ...μα ακριβώς αυτόν σκεφτόμουν όταν είπα Κlaus N.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
10 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις