ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


31. "Knocking On Heaven's Door" ...από την AVRIL LAVIGNE (*)
867 αναγνώστες
Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2007
16:25

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ  ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ (ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΩΝ ή ΟΧΙ) (ανακεφαλαίωση 1ου Κύκλου)

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ  ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

 Για να ανανεωθεί η άδεια, υπάρχει ένας τρόπος :
  • Να δεσμευθούν οικειοθελώς και να εντάξουν στις πρακτικές λειτουργίας τους : οικονομικά , κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια και συστηματικές δράσεις, που να είναι πέρα και πάνω από όσα επιβάλλει ήδη η νομοθεσία και έχουν σχέση με όλους όσους επηρεάζονται από τις δραστηριότητες τους.

Επισημάνσεις - Συμπεράσματα :

  • Κάθε Οργανισμός που αποφασίζει να ακολουθήσει το Φωτεινό Μονοπάτι, το κάνει εθελοντικά μετά από σοβαρή ανάλυση, αυτοαξιόλογηση και στάθμιση των δυνατοτήτων του, ώστε η δέσμευσή του να προχωρήσει πέρα από όσα οι νόμοι και κανονιστικές διατάξεις, ήδη επιβάλλουν, να έχει διάρκεια και συνέχεια.
  • Η επένδυση αυτή πρέπει να είναι ανταποδοτική - οικονομικά θετική, με βάση αντίστοιχο μεσομακροπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα. Μόνον έτσι μπορεί να διατηρηθεί η πορεία χωρίς πισωγυρίσματα. Είναι πορεία προς τον θετικό τριπλό στόχο αποτελεσμάτων (οικονομικό - περιβαλλοντικό - κοινωνικό) και όχι εγχείρημα μετατροπής των Επιχειρήσεων (Κερδοσκοπικών Οργανισμών) σε Ευαγή Ιδρύματα, η ερασιτεχνική διακυβέρνηση των Μη Κερδοσκοπικών (Κράτος, ΜΚΟ) με αναποτελεσματικές σπατάλες.
  • Η πορεία προϋποθέτει τη συστηματική αναγνώριση, καταγραφή και κατάταξη των Συμμετόχων του Οργανισμού. Από αυτή θα προκύψουν οι προτεραιότητες για δραστηριοποίηση σε όσους υφίστανται τις μεγαλύτερες δυσμενείς επιπτώσεις, ενώ απολαμβάνουν τα μικρότερα οφέλη. Η Κ. & Π. Υπευθυνότητα έχει άμεση σχέση με τη λειτουργία - δραστηριότητες του Οργανισμού.
  • Ο συστηματικός,συνεχής και ειλικρίνής διάλογος - διαβούλευση με τους Συμμετόχους θα προσδιορίσει τις αποδοτικότερες δράσεις προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων πλευρών. Επί πλέον θα τους εμπνεύσει και κινητοποιήσει όλους στο ταξίδι του Οργανισμού. Ένα ταξίδι που έχει αρχή αλλά όχι τέλος. Η Κ. & Π. Υπευθυνότητα είναι μια στρατηγική απόφαση και πρέπει να διαπερνά όλη τη λειτουργία του Οργανισμού. Να ενσωματωθεί στη συνείδηση και τις πρακτικές του Οργανισμού και όχι να φορεθεί ως ένδυμα.
  • Ηθικές και συνειδησιακές απόψεις - προσεγγίσεις έχουν   - ατομικά ή ως ομάδες - όλοι οι Συμμέτοχοι (πχ. οι Επενδυτές, ή οι Πελάτες). Στα πλαίσια του παραπάνω διαλόγου - διαβούλευσης προφανώς επηρρεάζουν, δεν αποτελούν όμως το αποκλειστικό - προνομιακό κριτήριο, με το οποίο ο Οργανισμός πρέπει να πορεύεται. Η Διαχείριση των προσμονών όλων των Συμμετόχων δεν είναι εύκολη υπόθεση, πολύ περισσότερο η ικανοποίησή τους.

        Αύριο η διαβούλευση για το Quiz 3.    

(*) εξαιρετική κατά το γράφοντα εκτέλεση...

http://www.youtube.com/watch?v=NTt7eCq02hM

Σχόλια

19/10 16:56  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Κι αυτό ωραιότατον ασμα και υποκλινομαι εις τον Γεώργιον τον έσχατον - καιτοι διαφωνώ...
19/10 18:38  Γεώργιος ο έσχατος
Νη μα τον Δία, αποκάλυψον εις το κοινόν του Προμηθέως τόπου τας προς τις εμού θεωρίας υμετέρας ενστάσεις, ω Θρασύβουλε!
19/10 18:45  Γεώργιος ο έσχατος
Ω Προμηθεύ
Γιγνωσκεις ουν τι εστί Φωτεινόν Μονοπάτι ή Φαεινή Ατραπός αρχαϊστί.
Άλλως τε εις την χώρα την αποκαλουμένη Περού υπό των αυτοχθόνων, κατιόντες Ελλήνων εισί ως λέγει και εθναμήντωρ Δημοσθένης Λιακόπουλος. Αποκάλυψον σεαυτόν!
19/10 19:44  PREMIUM
Αναμένουμε notre ami τη συνεδρίαση των βαθμολογητών...
Ομολογώ ότι δεν συμπεριφέρθηκα όπως...ΤΟΤΕ...μικρός...
Δηλαδή να απαντήσω...πονηρά :-)
20/10 10:02  Γεώργιος ο έσχατος
Επειδή η γλώσσα είναι σοβαρό ζήτημα και θα έπρεπε να σχετίζεταιμε την εταιρική ευθύνη δηλώνω ότι στο σχόλιο 2 του παρόντος η ορθή αναγραφή είναι "τας προς της εμού θεωρίας" αντί του αναγραφομμένου τις εμού.
Αισχύνομαι
Δράττομαιτης ευκαιρίας και θα θέσω το θέμα της Ε Κ Π ευθύνης των επιχειρήσεων εν τη ευρεία εννοία, άρα και της ευθύνης που αυτές έχουν σε θέματα διαχειρήσεως ευρύτρων αγαθών όπως η γλώσσα μας.
Προφανώς μια τέτοια προσεγγισις απαιτεί ορθή και ουσιαστική χρήση της γλώσσας και στο εσωτερικό των οργανισμών και επιχειρήσεων.
Ερώτημα: όταν το διακύβευμα είναι άϋλο και με μη επαρκώς προσδιορισμένο τον άμεσα ενδιαφερόμενο πως μπορεί να προσδιοριστή η Εταιρική κ Κ Υ.
(στο θέμα της γλωσσικής κακοποιήσεως ενδιαφερόμενος είναι ο ομιλών την γλώσσα ταύτην λαός συλλήβδην)
Το ερωτημά μου στοχεύει στην ανάδειξη της ευθύνης των εταιριών οποίες ναι μεν μπορεί να βαθμολογούνται ικανοποιητικώς πως εις τα θεμελιώδη, πλην όμως στα πλαίσια μιας φερ΄ειπείν διαφημιστικής αυτών εκστρατείας (η λέξη παραπέμπει σε πόλεμο) αλλάζουν τα φώτα σε έννοιες και αξίες πολιτιστικές.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
1 ψήφος

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις