ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


215. While My Guitar Gently Weeps" ...από τους GEORGE'S FRIENDS (*)
783 αναγνώστες
Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2008
19:34
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ EFQM Excellence Model (μέρος 37ο) 
 
Η δομή του Ευρωπαϊκού Μοντέλου Αριστείας (26)
 
Σύγκριση με Άλλα μοντέλα Αριστείας (2)
 
Θα ξεκινήσουμε με το δεύτερο χρονολογικά μοντέλο Αριστείας και θα «δώσουμε το λόγο» στην Μαρία Μαρκαντώνη Χημικό Μηχανικό Ε.Μ.Π. (η οποία συνεχίζει με Μεταπτυχιακές Σπουδές Μάνατζμεντ στο Η.Β.)
 
Το μοντέλο και βραβείο Αριστείας Malcom Baldrige θεσπίστηκε νομοθετικά από το κοινοβούλιο των Η.Π.Α. στις 20 Αυγούστου του 1987, ενώ ο σχεδιασμός και η προετοιμασία του είχε ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 1982 υπό την προεδρία του προέδρου Reagan ο οποίος είχε αντιληφθεί την φθίνουσα πορεία της αμερικανικής παραγωγικότητας σε σχέση με την όλο και αυξανόμενη ιαπωνική επιρροή στη δυτική αγορά.
 
Το βραβείο έχει τρεις κατηγορίες : κατασκευαστικές, μικρές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις υπηρεσιών,  όπου βραβεύονται συνολικά τρεις επιχειρήσεις σε κάθε ένα τομέα. Το 1999 δημιουργήθηκαν και άλλες δυο νέες κατηγορίες αυτές των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης.
 
Το μοντέλο αποτελείται από 7 κριτήρια,με διακεκριμένα υποκριτήρια , σχεδιασμένα έτσι ώστε να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να βελτιώνουν συνεχώς την ανταγωνιστικότητά τους.
Τα κριτήρια αυτά σχηματίζουν μια ομπρέλα, η οποία συμβολίζει την ιδέα : οι επιχειρήσεις πρέπει να επικεντρώνονται στους πελάτες μέσω των στρατηγικών και των σχεδίων δράσης ως βάση για κάθε κρίσιμη απόφαση. 

Τα κριτήρια του βραβείου είναι τα εξής :

 

1.      Ηγεσία - Leadership
 
2.      Στρατηγικός Σχεδιασμός –  Strategic Planning
 
3.      Εστιασμός στους Πελάτες και στην Αγορά -
Customer and Market Focus
 
4.      Διοίκηση Μετρήσεων Αναλύσεων και Γνώσης
Measurement, Analysis and Knowledge Management
 
5.      Εστίαση στη Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων –
Human Resource Management
 
6.      Διοίκηση Διεργασιών –Process Management
 
7.      Επιχειρησιακά Αποτελέσματα –
Business Results
 
 

Η Ηγεσία, ο Στρατηγικός Σχεδιασμός και η Επικέντρωση στους Πελάτες και στην Αγορά, συνιστούν την «Ηγεσιακή Τριάδα» και σηματοδοτούν τη σημασία συσχέτισης αυτών των τριών λειτουργιών.

Η Επικέντρωση στη Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων και η Διοίκηση Διεργασιών εκφράζουν το πως οι συνθήκες εργασίας μέσα στον εργασιακό χώρο μπορούν να οδηγήσουν στα «Επιχειρησιακά Αποτελέσματα».

Κάθε κατηγορία - Κριτήριο αποτελείται από διάφορα υποκριτήρια τα οποία επικεντρώνονται σε κύριες απαιτήσεις στις οποίες η επιχείρηση καλείται να εστιάσει.

Κάθε υποκριτήριο αποτελείται με τη σειρά του από υπό-υποκριτήρια, όπου επιζητούνται συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικές με προσεγγίσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται για να διασφαλίσουν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα μιας επιχείρησης.

Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα Κριτήρια - μοντέλο Baldrige σε διάφορες εφαρμογές : αυτοαξιολόγησή, εσωτερικά προγράμματα αναγνώρισης, ακόμα και αν δεν σκοπεύουν να λάβουν μέρος στη διαδικασία απονομής των βραβείων.

Τα πλεονεκτήματα που αποκομίζονται από αυτή την εφαρμογή είναι πολυάριθμα. Κάποια από αυτά είναι η επιτάχυνση των προσπαθειών βελτίωσης, η ενεργοποίηση των εργαζομένων και η μάθηση από τα αποτελέσματα. Οι μέθοδοι αυτοαξιολόγησης διαφοροποιούνται από απλά ερωτηματολόγια, των οποίων οι απαντήσεις χρησιμοποιούνται για την βελτίωση σχεδίων, εξυπηρετώντας αξιολογήσεις που γίνονται από την διοίκηση, έως και πλήρεις αναφορές που αξιολογούνται από εσωτερικούς ή εξωτερικούς αξιολογητές. 

(*)... Χιλιοστό σχόλιο χθες !.. ο φίλος Bluesman με εξαιρετική μουσική πρόταση – προσφορά !.. Ε, αναρτάται σήμερα επισήμως… και "η κιθάρα μας συνεχίζει..."

Σχόλια

03/07 19:53  Bluesman
Μετά απ’ αυτό νιώθω πραγματικά τυχερός μετά από πάρα πολύ καιρό... συνεχίζω με κάτι πραγματικά συλλεκτικό...
www.youtube.com/watch?v=uKgK91zCq44&feature=related
...προσέξτε την εκτέλεση του σόλο στο τέλος... νότα-νότα με πνευστά, υπάρχει και σε καλύτερη ακουστική έκδοση χωρίς το βίντεο (θα το δείτε δεξιά)...
03/07 20:04  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Πραγματικά συλλεκτικό... "αποθησαυρίσθηκε"... Τώρα που θα αναχωρήσει η "Νυχτερίδα" προς Μαρσίλιαν... κενούται θέση "στελέχους"... σκέψου το !
Με την ευκαιρία : Α. Μητρώου Τ.Ε.Ε. 20.458 και 116.730... το Ρ/Ε διαμορφώνεται στα ελκυστικά επίπεδα του ~5,70...
03/07 20:08  Goldmine
Βλέπω προόδους!

Ζω για να διευρύνω τη γνώση και τη ζωή μου! Τι είπα, ε;

Κάπου το διάβασα χθες και με εκφράζει...

Γεια χαρά παλιοσειρά!
03/07 20:30  Yannis K.
Τελικα εκλεισε!
Μαρσίλια?!
Μπραβο!
Την βλεπω να επισκεπτεται τον Ινο τελικα, αντι τον Ξινο :)
03/07 20:32  Yannis K.
Τελικα εκλεισε!
Μαρσίλια?!
Μπραβο!
Την βλεπω να επισκεπτεται τον Ινο τελικα, αντι τον Ξινο :)
03/07 20:32  Yannis K.
Ουπς την πατησα παλι, Ιζο λεγεται ο ...ξερεις ποιος?
Κριμα κι ηταν καλο το λογοπαιγνιο :(
03/07 21:05  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Γιάννη, "μάλλον" έκλεισε (ως γνωστόν είμαστε και προληπτικοί *).
Θα ταξιδεύσει στις 28 Ιουλίου για μία "μάλλον *" τυπική προσωπική συνέντευξη πλέον...
Ο Izo δεν θα την περιμένει αυτοπροσώπως... "μας έφυγε"... αλλά θα περιδιαβεί (αν όχι τώρα, αργότερα) τις γειτονιές "του"... τυχερούλα...

(*)ο πατέρας μου στις επιχειρήσεις του Ελ- Αλαμέϊν καθυστέρησε κάποια φορά τρία (3) λεπτά να αντικαταστάσει το συμμαθητή του Αξιωματικό του Πυροβολικού στο "παρατηρήτηριο". Η γερμανική οβίδα τον συνάντησε στους πρόποδες του αμμόλοφου... θάφτηκε κάτω από κάποια μέτρα άμμου και έμεινε κωφός για δύο εβδομάδες... από τον συμπολεμιστή του... ούτε η μεταλλική ταυτότητα... Έκτοτε έχει εντυπωθεί στο οικογενειακό DNA η καθυστέρηση προσέλευσης κατά (τουλάχιστον) πέντε (5) λεπτά σε "συναντήσεις"... και η ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ κλίση σε προλήψεις, γούρια, κισμέτ, κλπ.
03/07 22:45  cormorano

Μια Καλησπέρα σε όλους !

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις