ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα
Λίγα λόγια για εμένα
Ο Προμηθέας λογίζεται ως ο πρώτος "εθελοντής"... Ο εδώ "οίκος " Προσκόπων, Μηχανικών και "Πολιτών" (με αυτή τη σειρά αυτοαξιολόγησης) σας καλωσορίζει σε ένα θέμα, στο οποίο έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια : Την Κοινωνική και Περιβαλλοντική Υπευθυνότητα όλων των Οργανισμών (όχι μόνο των επιχειρήσεων) στο "ταξίδι" τους προς την Αριστεία γενικώτερα.
Εκπαιδευτικό Υλικό Αυτομόρφωσης
Σύνδεσμοι


658 αναγνώστες
9 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013
18:36

Στην προηγούμενη ανάρτηση, είδαμε πως ανταποκρίθηκε το ΚΚΦ εσωτερικού στην πρόκληση ανάληψης καινοτόμου και αποτελεσματικής συγκυβερνητικής πρωτοβουλίας <κάποτε>.

Ας δούμε το <τώρα - χτες> σε άλλη χώρα:

 

Τώρα - χτες, ήταν μια Ευρωπαϊκή χώρα όπου:

- Μια εταιρεία που προσέφερε ένα κοινωνικό αγαθό, ας πούμε νερό,  ήταν υπό κρατικό έλεγχο (ανεξαρτήτως εάν είχε εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, στα πλαίσια μαιμουδομετοχοποίησης). Η εταιρία δεν παρήγε ζημιές, αλλά ήταν προφανές ότι:

1) Έπασχε από τη γενικότερη αρρώστεια του Δημοσίου Τομέα, με έμφαση στον ορισμό "Διοικήσεων" από το εκάστοτε κυβερνών κόμμα, οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση ήταν απλώς Χατζηαβατικές και στη χειρότερη...

2) Ένα μεγάλο πρόβλημα ήταν ότι, τα διορισμένα κομματόσκυλα ουδόλως ενδιαφερόντουσαν για τα έσοδα, δεν ενοχλούσαν τα άλλα κομματόσκυλα και συσσωρευόντουσαν οφειλές από τον ευρύτερο Δημόσιο και Αυτοδιοικητικό (του κ#λου) Τομέα.

3) Ένα μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελούσε (ενδεικτικώς) η παλαιότητα του δικτύου διανομής. Ένα απαράδεκτο ποσοστό, για Ευρωπαϊκή χώρα, του πολύτιμου κοινωνικού αγαθού (ας πούμε νερό), χανότανε πριν φτάσει στον αποδέκτη.

Η εταιρεία αυτή είχε:

1) Απίστευτα μεγάλο, για τα δεδομένα του Δημοσίου Τόμέα της χώρας εξειδικευμένο, έμπειρο και φιλότιμο δυναμικό ανθρώπων.

2) Ανάγκη από, πολύ μεγάλες επενδύσεις (ανακαίνισης και επέκτασης).

- Υπήρχε ένα Ευρωπαϊκού προσανατολισμού Αριστερό Κόμμα, ας το ονομάσουμε ΡΑΜΗΔ (προερχόμενο από κάτι σε εσωτερικού).

- Το ως άνω ΡΑΜΗΔ είχε μόνο 5% στις εκλογές, αλλά συμμετείχε σε Πολυκομματική Κυβέρνηση Συνεργασίας (από αυτό έως δεξιά).

- Όταν στην Κυβέρνηση (Συνεργασίας) εισηγήθηκαν οι "τεχνοκράτες" να ιδιωτικοποιηθεί το "Μη ζημιογόνο μαγαζί" και αντιστοίχως να ιδιωτικοποιηθεί το κοινωνικό αγαθό, η ΡΑΜΗΔ (μαζί της και ο γράφων) αντέδρασε με βροντερό ΟΧΙ!

 • Τι έκανε στη συνέχεια η ΡΑΜΗΔ;
 • Τι θα είχε κάνει το ΚΚΦ εσωτερικού;

Συνεχίζεται...

 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
7 ψήφοι

 Εκτύπωση
520 αναγνώστες
1 σχόλιο
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2013
21:29

Building trust has never been more important nor more challenging . Edelman trust barometer 2013. Annual Global Study


Σύμφωνα με την έρευνα της παγκόσμιας κοινής γνώμης σχετικώς με την εμπιστοσύνη, το 2012 η εμπιστοσύνη ανέβηκε, ωστόσο μεγάλες αβεβαιότητες παραμένουν. Η ετήσια έρευνα εκτείνεται σε τέσσερεις τομείς: ΜΚΟ, Media, Δημόσια Διοίκηση, Επιχειρήσεις. Η εμπιστοσύνη στις ΜΚΟ παραμένει ψηλά.

Στο 88% των χωρών όπου έγινε η έρυνα, η εμπιστοσύνη προς τις ΜΚΟ ήταν πάνω από 50%. Στο υψηλότερο σημείο βρίσκεται στο Μεξικό, 83%. Στον αντίποδα βρίσκεται η Ιαπωνία, όπου οι ΜΚΟ είναι ήδη ανεπτυγμένες, με ποσοστό 37%. Η πλέον αξιοσημείωτη αλλαγή παρατηρείται στην Κίνα, όπου ενώ μόλις πριν πέντε χρόνια η εμπιστοσύνη στις ΜΚΟ ήταν 48%, σήμερα βρίσκεται στο 81%. Οι 3 από τις πρώτες 5 χώρες με τη μέγιστη εμπιστοσύνη προς τις ΜΚΟ, όπως η Κίνα είναι παγκοσμίως αναδυόμενες αγορές. Με βάση την έρευνα, το 2012 η εμπιστοσύνη στις ΜΚΟ ήταν 53% και το 2013 είναι 58%.

Ως προς τους άλλους τομείς, τα ποσοστά είναι:

Media, 2012 – 52% και 2013 - 57%

Κράτη-δημ.διοίκηση, 2012 – 43% και 2013 – 48%

Επιχειρήσεις, 2012 – 53% και 2013 - 58%

Το Edelman είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία δημοσίων σχέσεων με 66 γραφεία, 4.500 εργαζόμενους και συνεργάτες σε πάνω από 30 πόλεις ανά τον κόσμο.

Για περισσότερα: http://trust.edelman.com ή καλέστε: 212 729 2166

Η έρευνα παρουσιάστηκε αυτές τις μέρες στις Βρυξέλλες. 

Στη Σρι Λάνκα οι ΜΚΟ εγγράφονται υποχρεωτικώς σε ένα μητρώο που τηρείται στο Υπουργείο Άμυνας!  

Το κλειδί του μέλλοντος κρατούν οι οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών. Η ιδιωτική δηλαδή, εθελοντική, διευρυνόμενη, ελεύθερη, δέσμευση του καθενός μας να βοηθά και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση πραγματικών αναγκών, ν’ ανοίγει νέους δρόμους και να προσδίδει ποιότητα κι ομορφιά έτσι στη ζωή του και στη ζωή των άλλων. 

Δρ. Νίκος Γιαννής (Ιδρυτικό μέλος και τ. Συντονιστής της Ελληνικής ΜΚΟ "Καμπάνια για το Σύνταγμα και τους Θεσμούς, η οποία μεταξύ άλλων δημιούργησε το πρότυπο ΑΠΟΠΛΟΥΣ).

Υπεύθυνος για τη μεταφορά στο βλόκιο, τις επισημάνσεις και τη μουσική επένδυση ο οικοδεσπότης σας 30άφυλλος.

Α. Netrebko, E. Garanca, R. Vargas, L. Tezier - "La Traviata" (G. Verdi)

 

 

  

Αξιολογήστε το άρθρο 
7 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
939 αναγνώστες
10 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013
19:56

Κόντρα στην περιορισμένη αναγνωσιμότητα της προηγούμενης ανάρτησης, θα συνεχίσω την παρουσίαση της άποψής μου. Διευκρινίζω ότι: α)  Η άποψη είναι προσωπική και δεν εκφράζει το ΔΣ του ΣΕΔ, όπου είμαι μέλος. β) Παρόλες τις ενστάσεις μου, ΔΕΝ είμαι αντίθετος ούτε στην προσπάθεια του ΕΣΕΔ να δομήσει έναν "κώδικα" Εταιρικής Διακυβέρνησης, ούτε στην απόφαση του ΣΕΔ να συμβάλλει με προτάσεις, άλλωστε στα επί μέρους και εγώ προσπάθησα να συμβάλω.

 

Ένσταση 3η: Εάν θέλουμε, όπως εγώ προτείνω, έναν Κώδικα για την Αγορά = τα Ενδιαφερόμενα Μέρη, τότε:

 • Πρέπει να ενδυθεί μορφή Προτύπου και όχι ΦΕΚ.
 • Πρέπει να είναι δυνατό να εξελιχθεί ως Πρότυπο, δηλαδή να έχει τη δυνατότητα (μελλοντικής) αναβάθμισης με τελικό στόχο ένα Μοντέλο = "Κάτι όπου υπάρχουν Μετρήσιμοι Δείκτες και Αξιολόγηση".
 • Πρέπει να είναι φιλικός σε όλα τα Ενδιαφέρομενα Μέρη. Πρωτίστως Διοίκηση της Εταιρείας ΚΑΙ Μετόχους (ή υποψήφιους Επενδυτές).
 • Πρέπει να δίνει ΑΞΙΑ σε όλα τα Ενδιαφέρομενα Μέρη. ΟΧΙ να φορτώνει γραφειοκρατία στη Διοίκηση (και ύλη για Νομικούς Συμβούλους) και γρίφους για τους Μετόχους (και ύλη για Δικηγόρους).

1. Κατά διαβολική σύμπτωση ένας όρος στα ιαπωνικά: mooda στη Διοίκηση Ολικής Ποιότητας - TQM μεταφράζεται αυτολεξεί στα ελληνικά: φύρα! Σηματοδοτεί τις γραφειοκρατικές και άλλες άστοχες διαδικασίες, οι οποίες ΔΕΝ προσδίδουν ΑΞΙΑ στην παραγωγή - Εταιρεία- Ενδιαφερόμενα Μέρη - Μετόχους.

2. Μου την έδωσε, στις συζητήσεις μου στο τέλος της εκδήλωσης, όπου ΟΛΟΙ οι Νομικής προέλευσης, με τους οποίους συζήτησα, Διδάσκοντες και Διδασκόμενοι είχαν ΑΚΡΙΒΩΣ την ΑΝΤΙΘΕΤΗ αίσθηση - άποψη!

 

Ένσταση 4η: Εάν θέλει ο ΣΕΔ, όπως εγώ προτείνω, να γίνει δουλίτσα, προς όφελος των δικών μας Ενδιαφερομένων Μερών και της Αγοράς, τότε:

 • Πρέπει να αντιληφθεί την ως άνω Ένσταση 3 (και τις προηγούμενες).
 • Πρέπει να μην αναλώνεται σε επί μέρους - χρήσιμες - αξιόλογες προτάσεις, οι οποίες αναφέρονται σε άλλο στάδιο - επίπεδο Προτύπου.
 • Πρέπει να απαιτήσει, στην επόμενη αναθεωρήση του Κώδικα να έχουν κύριο (εάν όχι αποκλειστικό) λόγο τα Ενδιαφερόμενα Μέρη = η Αγορά και όχι οι Νομικοί και άλλοι επαγγελματίες σύμβουλοι.

Προς το παρόν, σε νομική γλώσσα: I rest my case!..

 

 

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
11 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
432 αναγνώστες
Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013
16:38

Πολύ ενδιαφέρουσα η χθεσινή εκδήλωση για τον "κώδικα" Εταιρικής Διακυβέρνησης με συνδιοργανωτή το ΣΕΔ.

 • Πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου, όπου διερευνήθηκε η απόσταση μεταξύ "τυπικής αποδοχής" και "ουσιαστικής εφαρμογής".
 • Κατά τα άλλα, "πήξαμε" από Νομικούς: Λιγότερο από το Πάντειο (τουλάχιστον ασχολήθηκαν με "κώδικες"), κυρίως δε από το Πανεπιστήμιο Πειραιά (ασχολήθηκαν με τις διαφορές του Νόμου του 1920, ο οποίος τροποποιήθηκε το 1990 και ξανά-τροποποίηθηκε και ξανά-μανά-τροποίηθηκε...)
 • Δικαιώθηκαν όλες οι θεμελιώδεις ενστάσεις του γράφοντος για των "κώδικα" του ΕΣΕΔ. 

Ένσταση 1η: Ύπάρχει πλήρης σύγχυση μεταξύ "κώδικα" και Κώδικα.

 • Άλλο ο "κώδικας" στη νομική ορολογία και άλλο ο Κώδικας στον κόσμο και τη γλώσσα των Προτύπων.
 • Γνωρίζω στο περίπου και δεν με ενδιαφέρει να μάθω τι ακριβώς σημαίνει "κώδικας" στη νομική ορολογία...
 • Γνωρίζω όμως επακριβώς τι σημαίνει Κώδικας στη γλώσσα των Προτύπων: <Ένα σύνολο αξιών, κατευθυντήριων οδηγιών και (ίσως) καλών πρακτικών, το οποίο έχει γίνει αποδεκτό από την πλειοψηφία του Σώματος, όπου απευθύνεται (ή, τουλάχιστον από σημαντικό αριθμό μελών του Σώματος).
 • Άρα, ο "κώδικας" του ΕΣΕΔ θα δικαιούται να καλείται Κώδικας, όταν πληρωθεί η ως άνω απαίτηση αποδοχής. Έως τότε είναι "προτεινόμενος Κώδικας", (ή Σύνολο Αρχών, που δεν είναι καν!)
 • Αυτό που μου τη δίνει με την απόσταση (Ελλήνων) Νομικών από την Προτυποποίηση - Αγορά, είναι το ότι στο Νόμο περί Εισηγμένων επιτρέπεται η υιοθέτηση "κώδικα" ιδίου σε κάθε εταιρεία! Όπως λέμε: "θα φτιάξουμε μια τριμελή επιτροπή με πέντε μέλη", ή απαγορεύονται οι απαγορεύσεις"...  

Ένσταση 2η: Ύπάρχει πλήρης σύγχυση μεταξύ του εάν θα είναι "κώδικας" ή Κώδικας.

 • Διαβάζοντας τα παραπάνω, ελπίζω να έχετε αντιληφθεί τη διαφορά στο σκοπό:
 • Φτιάχνεται ένας Νομικός "κώδικας" για να συμπληρωθεί ο Νόμος;
 • Δομείται ένα (εθελοντικής εφαρμογής) Πρότυπο, πέρα και πάνω από το Νόμο;

Δυστυχώς το άρθρο συνεχίζεται με πολλές αναρτήσεις...

Αξιολογήστε το άρθρο 
5 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
873 αναγνώστες
4 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013
19:56

Greenpeace

Δε βλέπεις καλά το email; Δες το εδώ

27 διαφορετικές χημικές ουσίες βρέθηκαν σε φρούτα και λαχανικά

Έρευνα του ελληνικού γραφείου της Greenpeace αποκαλύπτει την ύπαρξη επικίνδυνων φυτοφαρμάκων σε μήλα, μπανάνες, αχλάδια, πατάτες, καρότα και κολοκύθια τα οποία πωλούνται στη χώρα μας, φτάνουν στο πιάτο μας χωρίς να το ξέρουμε και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας και το περιβάλλον.

Μόνο στα δείγματα μήλων εντοπίστηκαν χημικά «κοκτέιλ» με 3 - 9 διαφορετικές δραστικές ουσίες ανά δείγμα και στα αχλάδια έως και 6 διαφορετικές δραστικές ουσίες. Πρόκειται για χημικές δραστικές ουσίες απαγορευμένες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και νόμιμες. Oι επίσημες εγκρίσεις τους αναγράφουν πως είναι ύποπτες καρκινογενέσεων, έχουν εξαιρετική τοξικότητα, μπορεί να βλάψουν το έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης και πολλά άλλα.

μοιράσου το

μοιράσου το:

Η μόνη λύση: η βιώσιμη γεωργία
Η βιώσιμη γεωργία είναι ο μόνος τρόπος ο οποίος διασφαλίζει καθαρή και υγιεινή τροφή και καθαρές, φυσικά γόνιμες καλλιέργειες. Εσύ έχεις ήδη στηρίξει με τη δράση σου την εκστρατεία της Greenpeace για Βιώσιμη Γεωργία χωρίς τοξικά και χωρίς μεταλλαγμένα. Φαίνεται όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο επιλέγουν να γυρίσουν την πλάτη τους στο πρόβλημα. Η αντίδρασή μας; Να ασκήσουμε μεγαλύτερη πίεση!

Γι'αυτό μοιράσου αυτή τη σελίδα με όσους περισσότερους μπορείς: Μαζί πρέπει να στείλουμε ΤΩΡΑ ένα ηχηρό μήνυμα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Υ.Γ. Σου θυμίζουμε ότι η Greenpeace είναι απολύτως ανεξάρτητη. Δεν δεχόμαστε χρήματα από κυβερνήσεις, εταιρείες ή οργανισμούς. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουμε χάρη στους πολίτες που μας στηρίζουν με οποιοδήποτε ποσό, το οποίο είναι εξίσου ουσιώδες και αναγκαίο.

Συμβουλές και Συλλογή Υπογραφών εδώ:
http://www.greenpeace.org/greece/el/campaigns/gmo/gmo_solution_pledge/  

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
10 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<123456789>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
"Σήμερα όλοι οι οργανισμοί : οιασδήποτε φύσης, προσανατολισμού, μεγέθους και ιδιοκτησιακής μορφής. Ανεξαρτήτως αντικειμένου παροχής προϊόντων ή υπηρεσιών, ανεξαρτήτως στόχων και τοποθέτησης στην αγορά, οφείλουν να κερδίσουν και να διατηρήσουν τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον την ανοχή της ευρύτερης κοινωνίας για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δραστηριοποιούνται με προσωρινή άδεια λειτουργίας και οφείλουν να αποδεικνύουν συνεχώς - με πειστικό και τεκμηριωμένο τρόπο - ότι παράγουν επίσης θετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα."
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις